On koulupäivä. Viisivuotiaalla Max-koiralla on edessään tärkeä tehtävä riihimäkeläisessä Lassilan perheessä. Perheen 8-vuotias poika Roni puristaa Maxin talutushihnan käteensä, toisesta hihnasta pitää kiinni perheen äiti Milla. Kolmikko lähtee siirtymään rivitaloasunnon eteisestä ulos kohti parkkipaikkaa, jossa Ronia odottaa koulutaksi.
”Max tukee poikaa siirtymistilanteissa koulutaksille. Max on koulutettu autismikoira ja sille on opetettu erilaisia taitoja, joiden avulla se pystyy tukemaan lasta eri tilanteissa. Meillä Max tukee poikaa siirtymätilanteiden lisäksi ruokailussa, nukkumaan menossa ja sosiaalisissa tilanteissa”, Milla kertoo.
Kohti autismikoirakoulutusta
Mikäli Roni kokee, ettei tule ymmärretyksi tai kuulluksi, hän saattaa yrittää karata perheen aidatulta pihalta. Näissä tilanteissa Max menee ilmoittamaan asiasta Millalle. Perhe on myös hakenut neuvoja siihen, miten he voisivat ennakoida koiran avulla karkaustilanteita ennen niiden eskaloitumista. Nyt Max opetteleekin uutta taitoa autismikoiran työkalupakkiinsa.
”Maxin kanssa on harjoiteltu pojan etsintää. Jos poika katoaisi, hänet löydettäisiin koiran avulla helpommin ja nopeammin kuin ilman koiraa. Toiveena olisi, että Max pystyisi ennakoimaan tilanteet, eikä karkailuja tapahtuisi”, Milla sanoo.
Max on toiminut Lassilan perheessä autismikoiran roolissa muutaman vuoden. Jo ennen autismikoirakoulutusta Milla oli laittanut merkille, miten paljon koira tuki ja auttoi perheen nuorinta lasta Ronia.
”Loppuvuodesta 2021 huomasin somessa mainoksen autismikoirakoulutuksesta ja innostuin heti aiheesta. Ajattelin, että koulutuksen avulla saisimme lisää vinkkejä ja apua koiran koulutukseen.”
Ruokailujen mahdollistaja
Perhe osallistui helmikuussa 2022 alkaneelle autismikoira kurssille Kiljavalla. Saman vuoden marraskuussa Max suoritti hyväksytysti autismikoiran näyttökokeet sekä Kiva Koirakansalainen -testin, jossa testattiin koiran arkitottelevaisuutta. Autismikoiran näyttökoe puolestaan räätälöidään perheen omien tarpeiden pohjalta. Max suoritti näytöt siitä, miten se toimii siirtymä-, nukahtamis- ja ruokailutilanteissa Ronin tukena.
”Koirasta on ollut uskomattoman iso apu koko perheelle”, Milla kehuu. Koirasta on ollut merkittävä hyöty esimerkiksi lapsen syömisen mahdollistamisessa. Aiemmin ruokapöydästä livistänyt ja ruuan aina kesken jättänyt lapsi alkoi koiran avulla keskittyä syömiseen. Max makaa ruokapöydän alla ruokailun ajan niin, että Roni voi varpaillaan hipsuttaa koiran turkkia ja syödä samalla rauhassa annoksensa loppuun.
Iso apu siirtymätilanteissa
Siirtymätilanteet olivat ajoittain hyvin haastavia ennen koiran tuloa. Maxin avulla Roni kuitenkin siirtyy rauhallisesti paikasta toiseen. Koira rauhoittaa näissä tilanteissa ja vie lapsen huomion itseensä. ”Poika saa itse taluttaa koiraa toisesta talutushihnasta, toinen hihna on minun kädessäni samanaikaisesti. Tätä kutsutaan kahden hihnan talutukseksi.
”Autismikoirilla ei tällä hetkellä ole virallisen hyötykoiran statusta, joten koiran pääseminen eri paikkoihin lapsen tueksi ei ole itsestäänselvyys. Max on kuitenkin saanut lähikauppiaalta luvan tulla myymälään Ronin kanssa. Poika kulkee myymälässä pikkuisten ostoskärryjen kanssa edeltä ja perheen äiti seuraa Maxin kanssa perässä.
”Jos poika heittäytyy kaupan lattialle melttareissa, en omien rajoitteideni vuoksi pystyisi saamaan poikaa sieltä ylös. Näissä tilanteissa Max menee lapsen viereen ja houkuttelee omalla olemassaolollaan pojan uudelleen liikkeelle. Ilman koiraa näissä tilanteissa se kestäisi huomattavasti kauemmin. Max myös yleensä estää ennalta nämä tilanteet.”
Rauhalliset yöunet koiran avulla
Aiemmin Ronin nukkuminen on ollut todella levotonta ja hän on valvonut hyvin paljon. Maxin avulla poika on alkanut nukahtamaan aiempaa helpommin ja nukkumaan yönsä paremmin, Milla kertoo.
Äidin mennessä nukuttamaan iltaisin Ronia, Max tulee mukaan asettuen pojan viereen rauhoittaen samalla tilanteen omalla olemuksellaan ja lämmöllään. Nukahtamisen hetkellä Roni tunnustelee Maxin turkkia sormillaan ja keskittyy silittämään koiran turkkia, mikä helpottaa nukahtamista.
Sosiaalisissa tilanteissa Max helpottaa Ronin oloa olemalla läsnä ja tukena. Koirasta on apua myös koulupäivien jälkeen, jolloin Max hakeutuu Ronin seuraan. Näin poika voi silittää koiran turkkia ja purkaa samalla päivän kuormitusta.
Roni tykkää viettää melko paljon aikaa omissa oloissaan, jolloin muut ihmiset eivät välttämättä saa häneen kontaktia. ”Jos en saa poikaan mitään kontaktia, lähetän Maxin hänen luokseen. Koira saa pojan huomion tökkäämällä hellästi kuonolla reiteen. Koiran kautta saan tämän jälkeen pojan huomion myös itseeni. Uskon tämän taidon olevan tulevaisuudessakin suuri hyöty pojan kanssa toimiessa”, Milla pohtii.
Koiran oma aika tärkeää
Sen lisäksi, että Max on helpottanut perheen arkea kokonaisuudessaan, antaa koira Millalle paljon voimia jaksaa arjessa. Maxin kanssa perheen äiti viettää omaa aikaa muun muassa harrastaen koiranäyttelyitä sekä tokoa eli tottelevaisuuskoulutusta.
Viimeisimpänä Milla suoritti Maxin kanssa myös psyykkisen tuen koira -pilottikurssin Eurajoen kristillisellä opistolla. Max toimi kurssilla muun muassa nollakoirana eli näytti muille koirakoille mallia, miten toivotut asiat voisi suorittaa.
”Autismikoira- ja psyykkisen tuen koira -kurssit ovat olleet todella hyviä. Kursseilla on saanut vertaistukea ja kouluttajat ovat olleet ihan mahtavia. Suosittelen todella näitä kursseja aiheesta kiinnostuneille”, Milla kehuu.
Milla muistuttaa myös siitä, miten tärkeää on huolehtia, että koira ehtii viettää vapaa-aikaa ja koiran omaa elämää vastuullisen työnsä ohessa.
Koiramainen vapaa-aika sekä riittävä lepo myös arjessa takaavat sen, että Max jaksaa keskittyä työtehtäviinsä Ronin tukemisessa. ”Max on aivan mahtava ja se on Ronille tosi tärkeä. Pojalla ei ole paljoa muita kavereita kuin Max. Heillä on yhteisiä leikkejä. Heillä on myös erittäin hyvä suhde. Sen huomaa, vaikka lapselta puhetta paljoa ei tule”, Milla iloitsee.
Artikkeli on julkaistu Tukilinja-lehdessä 4/2024.