Lukijafoorumi

Onko vamma kärsimys?

Hei, miten taas kerran kiinnitinkin huomioni tällaiseen asiaan. Tukilinja-lehden 5/2021 sivun 4 jutussa 1,2 miljardia ihmistä puhutaan, että 15 % maailman ihmisistä KÄRSII näkyvästä tai näkymättömästä vammasta ja seuraavassa jutussa teräsmies Chris Nikistä, joka OMAA downin syndrooman.

Meillä on 2 aikuista, kehitysvammaista lasta, joista toinen on vaikeasti kehitysvammainen ja toinen keskiasteisesti vammainen. En ole koskaan ajatellut heidän kärsivän vammaisuudestaan. He omaavat kromosomipoikkeaman, mutta se ei tee heistä kyllä kärsiviä.

Makustelin tuon ylemmän jutun kohdalla, miltä tuntuisi lukea, jos siinä lukisi, että 15 % maailman ihmisistä omaavat jonkin näkyvän tai näkymättömän vamman. Aivan kuten alemmassa jutussa mies omaa downin syndrooman, ei hän kärsi downin syndroomasta. Usein olen tuota miettinyt ja nyt aktivoiduin teille siitä kirjoittamaan.
Yt. Pirjo Pehu

 

Hei Pirjo

Olet aivan oikeassa, tuo on huolimatonta kieltä. Koetamme aktiivisesti välttää tällaista vanhentunutta ja asenteellista kieltä, mutta joskus näitä ei-toivottavia ilmaisuja vain lipsahtaa huomaamatta siivilän läpi. Olen pahoillani! Tämä on jälleen yksi osoitus siitä, miten voimakas totunnaisen kielenkäytön ohjaava vaikutus on – ja miten tärkeää on muuttaa sitä, kun sen vaikutus ei ole hyvä.

Lämmin kiitos muistuttamisesta!

Ystävällisin terveisin
Iris Tenhunen, päätoimittaja