Lukijafoorumi

Omaishoitajana korona-aikaan

Olemme toimineet avovaimoni kanssa vaikeasti kehitysvammaisen kundimme Arskan omaishoitajina koko tämän 30-vuotisen elontaipaleen ajan. Arska ei kykene suoriutumaan aikuisena miehenäkään omatoimisesti arjestaan Käytännössä tämä tarkoittaa jokapäiväistä valvontaa ja ohjausta hygienian hoidossa, veskipuuhissa, lääkityksessä, pukeutumisessa, ruokailussa, vapaa-ajan vietossa, hänen maksuliikenteensä ja viranomaisten kanssa asiointinsa hoidossa sekä kundin roudausta arkisin Pasilan toimintakeskukseen ja tarvittaessa lekuriin.

Meillä on apunamme erinomainen vapaa-ajanavustaja (30 h/kk), joka vie kundimme viikoittain rumputunneille ja Stadiin hengailemaan. Meidän vanhempien lähtiessä reissaaman Eurooppaan pitemmäksi aikaa Arska lähtee, kuten tasa-arvoisen perheenjäsenen kuuluukin, aina messiin. Perheessämme on päädytty Arskan bunkkaamiseen himassa mutsin ja faijan kanssa kimpassa siksi, että tällä tavoin pienituloisen hemmon ihmisarvoinen elämä toteutuu parhaiten.

Meitä läheisiään säännöllisesti jeesaavia ihmisiä löytyy Suomesta yli miljoona. Maassamme arvioidaan olevan noin 350 000 omaishoitotilannetta. Näistä 60 000 on sitovia ja vaativia. Kaikesta huolimatta koko jengistä ainoastaan 47 000 sopimusomaishoitajalle maksetaan vaativasta työstään fyrkkaa. Stadi maksaa vaimolleni ruhtinaallisesti hoitopalkkiota 408,09 euroa kuukaudessa.

Kehitysvammaisen kundimme kotihoidon kuormittavuus on kasvanut vuoden 2020 aikana merkittävästi Pasilan toimintakeskuksen parin kuukauden sulkemisen ja käyntipäivien vähentämisen sekä kodin ulkopuolella liikkumisen vaikeutumisen vuoksi. Riskiryhmään kuulumiseen liittyy omia reunaehtoja, kokoontumis- ja matkustusrajoitukset supistavat vapaa-ajanviettoaja kulttuuriharrastuksia. Lisäksi kuonomaskit soveltuvat huonosti kehitysvammaiselle. Arskan lyhyitä tilapäishoitojaksoja Pihliksessä ei voinut käyttää kahtena kuukautena ja näin meiltä jäi neljä lakisääteistä omaishoidosta elvyttävää vapaapäivää käyttämättä vuonna 2020.

Pandemia jatkuu. Saa nähdä, meneekö Arskan duunimesta Pasilan toimintakeskuksessa jälleen boseen ja pysyykö tilapäishoidon pienryhmäkoti avoinna. Omaishoitajan tehtäviä ei kuitenkaan voi hoitaa etätöinä.

Matti Laitinen