Lukijafoorumi

Valkoisen hevosen selässä ratsastaa tummiin pukeutunut nuori nainen. Taustalla on luminen pihamaa.

Harrastus tukee työntekoa

Tukilinja myönsi jo toistamiseen avustuksen tyttärelleni Nelli-Essille. Aiemmin Nelli-Essi sai tietokoneen työnhakua varten ja lisäksi avustusta ratsastustunteihin. Nyt hän sai avustuksen ratsastusharrastukseen kevät- ja syyskaudelle 2020. Tukilinja on toiminnallaan edistänyt Nelli-Essin työhön sijoittumista sekä hänen toiminta- ja työkykynsä ylläpitämistä.

Nelli-Essi ei saanut aikoinaan lievästi vammaisena lapsena Kelan tukemaa terapiaratsastusta. Kuntien tarjoamat, vammaispalvelulain mukaiset etuudet suuntautuvat ymmärrettävästi tarveharkinnan mukaisesti erityisesti vaikeavammaisille henkilöille. Edellä kerrotun vuoksi onkin tärkeätä, että yhteiskunnassamme toimii Tukilinjan kaltaisia toimijoita, jotka myöntävät avustusta myös muille kuin vaikeavammaisille.

Tukilinja on myöntänyt molemmat avustukset heti, kun hakemus liitteineen ja perusteluineen on säätiölle toimitettu. Minkäänlaista byrokratiaan viittaavaa hakemusmenettelyssä ei ole. Parhaimmat kiitokseni omasta ja tyttäreni puolesta.

Nelli-Essi ratsastaa lempihevosellaan joka toinen viikko. Lapsesta saakka alkanut harrastus on tuonut paljon iloa hänen elämäänsä. Ratsastustuntia edeltävästi Nelli-Essi harjaa hevosen, juttelee tälle omia juttujaan ja asettaa satulan. Ratsastus on hyvää ja monipuolista liikuntaa. Tunnin jälkeen hevonen juotetaan ja jälkihoidetaan.

Hikipäässä ja hyvällä mielellä Nelli-Essi hyppää bussiin ja tsekkaa mielessään, miten tunti menikään. Tämä, jos mikä, on paitsi hyvää liikuntaa myös ”heppa”-terapiaa. Mieli virkistyy ja rauhoittuu. Nelli-Essi jaksaa siten siistijän työssään olla iloinen ja reipas vanhuksia kohtaan.

Nelli-Essi oli neljä vuotta töissä Mäkkärissä osa-aikaisena. Hänen haaveenaan oli päästä työskentelemään palvelukotiin vanhuksien pariin, ja siltäkin osin hänen haaveensa ovat toteutuneet: Vuosi sitten Nelli-Essi vakinaistettiin ilman palkkatukea osa-aikaiseen, normaaliin palkkatyöhön Saga Munkkiniemi -palvelukotiin.

Helsingin kaupungin työvalmennus oli suurena apuna hänelle työn haussa ja linkkinä työelämään.

Ratsastuksen lisäksi Nelli-Essi opiskelee kreikankielen alkeita ja fanittaa Antti Tuiskua.

Kiitämme saamastamme avustuksesta ja toivomme Tukilinja-säätiölle menestystä sen ansiokkaassa ja tarpeellisessa toiminnassa.

Pirkko ja Nelli-Essi Mustonen