Kesäkuun viimeistä päivää viedään. Tänä vuonna kesä tuntuu menevän nopeasti, ehkä siksi, että syksyn osalta vielä niin moni asia tuntuu epävarmalta, etten oikeastaan halua ajatellakaan niitä. Mikä tulee olemaan maailman tilanne pandemian osalta? Uskaltaako töissä todella palata lähikokouksiin ja toimistolle, entäpä kirjoitusryhmiä opettamaan? Mihinkään ei ole taattua vastausta.
Ehkä pitää ajatella asia kerrallaan. Ensiksikin voin ajatella lomaani (ei blogi- tai kirjoitustöistä), joka alkaa ensi viikolla. Normaalisti suunnittelisin lukulistoja, kaverien tapaamista ja kenties jotain reissua. Nytkään ystävien tapaaminen turvallisesti ei liene mahdoton ajatus. Enimmät reissaamiset täytynee kuitenkin vaihtaa nojatuolimatkailuun. Tämä on tietysti pieni ongelma tai ei ongelma laisinkaan, sillä juuri kirjojen lukeminen on parasta toisiin maailmoihin siirtymistä.
Kuten aiemmin mainittua, en aio täällä esitellä teoksia, jotka minun on arvioitava. Tämänkin listan ulkopuolelta riittää kuitenkin paljon suositeltavaa.
Matkustamiseen liittyvän kirjallisuuden voi tietysti määritellä monella tavalla. Tämä on ehkä arvattavissa, mutta melko klassisista matkailuteoksista suosikkeihini lukeutuvat Pentti Saarikosken päiväkirjateokset. Erityisesti Aika Prahassa on tullut kahlattua lukemattomia kertoja läpi ja käytettyä esimerkkinä myös opetuksessa. Ulkomaisista matkakirjoista ensimmäisenä tulee mieleen W.G. Sebald, jonka useissa teoksissa on kulkemisen tuntua. Kokonaan omaa matkustustaan on tietenkin reissaaminen ajassa ja avaruudessa. Tästä genrestä ikisuosikkini on Stanislav Lemin Solaris.
Ja jottei listassani nyt olisi vain vanhoja esimerkkejä, mainitaan vielä tuore nobelisti Olga Tokarczuk. Luettuani Alku-nimiseen kuvitteellisen puolalaiskylään sijoittuvan kirjan Alku ja muut ajat (Prawiek i inne czasy, 1996) en nimittän malta odottaa pääseväni lukemaan teosta Vaeltajat (Bieguni, 2007), jossa oleskellaan muun muassa lentokentillä.
Vaikka aionkin vanhojen suosikkien sijaan tarttua lomalla kirjoihin joita en vielä ole lukenut (ja se lista on loputon), pelkästään kirjojen ajatteleminen saa loman tuntumaan pelastetulta. Kuka tietää mistä vieraista maailmoista vielä itseni löydänkään!
-Sanni