Blogilinjalla: Riitta

Riitta Skytt on helsinkiläinen freetoimittaja ja Tukilinjan toimitusneuvoston jäsen. Hän kirjoittaa Tukilinjan Blogilinjalla-vierasblogia joulu–tammikuussa 2020. “Eihän vammaisuus ole identiteetti. Uskokaa pois, se on ominaisuus, johon tottuu.”

Ajatuksia perhekuvista

Mökkihöperyyksissäni järjestelin vanhoja kuvia. Vaikka olin usein lapsena sairaalassa, minusta ei löydy yhtään kuvaa niiltä ajoilta. Mietin miksi vanhoissa perhekuvissa harvoin kuvataan sairaita tai vammaisia lapsia. Nykyisin somessa on paljon eri tavoin vammaisia ihmisiä eikä siinä ole mitään kummallista. Sitä olen kuitenkin miettinyt, että onko ihan ok tehdä lapsestaan oman somensa tärkein sisältö. Oli lapsi vammainen tai ei. Minun teini-ikäinen lapsenlapseni ei halua itsestään kuvia nettiin ja jos hän voisi, hän poistasi jo siellä olevat. Ymmärrän kyllä, että monet vammaisen lapsen vanhemmat haluavat vertaistukea muilta vammaisten lasten vanhemmilta, mutta onko somefeedi, täynnä hyvin henkilökohtaisia kuvia, kuitenkaan siihen oikea alusta. Mitä mieltä te olette?

Erikoistoimittaja haastatteli Duudsoneita

Sain aikoinaan haastattelun Duudsoneilta. Silloin he pyörittivät Duudsonit tulee taloon -ohjelmaa telkkarissa. Kun katsoin heidän ohjelmiaan ja videoita netistä, tunsin itseni kukkahattutädiksi ja muutenkin tiukkapipoksi. Mitä ihmeen hauskaa on ajaa ostoskärryillä seinään ja rikkoa taloja? Tajusin, että en osaisi kysyä heiltä muuta kuin tätimäisyyksiä. Onneksi muistin, että lähipiirissä on oikea Duudson-asiantuntija. Pyysin hänet apuun ja nimesin hänet Erikoistoimittajaksi. Lue mitä Cassu 9v. kysyy Duudsonien Jarpilta.

Käsityö ottaa kantaa

Meidän perheemme on täynnä käsintekijöitä. Se on perinnöllistä. Korona on vain lisännyt käsin näpräämisen tarvetta. Virkkaan pipoja ja hahmoja, paikkaan ja parsin ja viimeaikoina olen kiinnostunut käsityöaktivismista. Milloinkohan joku vammaisjärjestö keksii perustaa oman käsityöaktivismiryhmän? Kahvin, teen ja jutustelun lomassa tekisimme käsitöitä meille tärkeistä aiheista. Valmiin käsityön voisi kiinnittää vaikka pyörätuolin taakse, jos siinä lukisi esimerkiksi: “Älä työnnä ellen pyydä” tai “En ole sinun inspiraatiosi”.