YK:n Kansainvälistä vammaisten päivää 3.12. juhlistava DiDa – Disability Day Art & Action -festivaali ottaa tänä vuonna varaslähdön ja kutsuu kaikkia juhlimaan jo perjantaina 1.12. Helsingin Keskustakirjasto Oodiin, Maijansaliin. Pääsymaksuttoman tapahtuman juontaa Tommi Vänni, Suomen sokein koomikko, ja teemana on tänä vuonna luonto. Se näkyy tuottajien Satu Kankaanpään ja Taru Perälän mukaan ohjelmistossa monin tavoin.
”Minä olen ainakin omalla mukavuusalueellani, koska rakastan luontoa!” sanoo Kankaanpää.
”Kyllä hakemuksissakin oli selkeästi nähty vaivaa ja puhuttiin luontosuhteesta”, Perälä säestää.
Runoutta, musiikkia, tanssia
Tuottajat kertovat innostuneina myös tämän vuoden ohjelmakokonaisuuden monipuolisuudesta. Oodissa on mahdollisuus nähdä uransa eri kehitysvaiheissa olevia taiteilijoita, tunnettuja nimiä, nousevia tähtiä, yllätyksiä sekä eri taidemuotoja.
Tarjontaa oli lopulta niin paljon, että tuottajaparin oli suorastaan vaikea karsia avoimesta ohjelmahausta parhaat nimet festivaaleille. He nostavat kuitenkin pienen pohdinnan jälkeen esiin muutaman suosikkinsa:
”Runoilija Stephen Kuusisto on tapahtuman kansainvälinen tähti. Kaiunsäde-yhtyeen ammattimainen ote sopii kaikkiin mielentiloihin. Tanssija Nilas Lindell kuuluu moneen eri vähemmistöön ja se näkyy hänen esityksessään kiinnostavasti.”
Uudenlaista teatteria
Ohjelman ehdottomia huippuja on molempien tuottajien mielestä viittomakielisen kulttuuriosuuskunta Ursa Minorin visuaalisesti voimakas ja fyysinen Growth-esitys. Sen ohjaa Noora Karjalainen.
”Teatterimaailma on pitkään syrjinyt kuuroja. Tässä esityksessä viittomakieliset kuurot pääsevät esittämään taidetta omilla ehdoillaan. Kysymyksessä ei ole vanhanaikainen, ulkopuolelta nähty tarina kuuroista vaan kuurot taiteilijat luovat jotain täysin uutta ja nykyaikaista”, Kankaanpää innostuu.
Ilta huipentuu perinteiseen tapaan Vimma-kulttuuripalkinnon jakoon. Kynnys ry:n koolle kutsuma raati valitsee saajan ja palkintoon kuuluu Tukilinja-säätiön myöntämä työskentelyapuraha.
Rohkeutta tekemiseen
Vaikka kokeneet tuottajat tekevät hommansa jo rutiinilla, joka kerta lopputulos myös vähän jännittää. Hakemusten määrä osoittaa heille kuitenkin DiDan näkyvyyden kasvaneen vuosi vuodelta. Valtakunnalliseen ja kansainväliseen juhlaan toivotaan jatkossa myös uusia yhteistyökumppaneita ja etenkin saavutettavuuden osaajia. Tulevaisuuden haaveissa siintää jopa useamman päivän tapahtuma.
DiDaa voi seurata myös livelähetyksenä, mutta tuottajat toivovat, että tapahtuman keskeinen paikka ”kansakunnan olohuoneessa” Oodissa houkuttelisi paikalle aivan uuttakin väkeä.
”Suosittelemme tietysti kaikkia tulemaan ja kokemaan tapahtuman paikan päälle! Hienoa olisi myös, jos vammaiset taiteilijat saisivat tapahtumasta lisää rohkeutta omaan tekemiseensä. Ehkä jonain päivänä vammaiskulttuuri ymmärretään osana tavallista elämää muun kulttuurin tavoin.”