Tanssiesitys, jossa on vaaleapukuisia tanssijoita.

DiDa juhlistaa vammaisten päivää – Tarjolla tanssia, spoken wordia ja keskusteluja sivistyksestä

Kansainvälistä vammaisten päivän pääjuhlaa eli DiDaa vietetään tänä vuonna Turussa 5. joulukuuta. Tapahtuman tuottajapari Taru Perälä ja Satu Kankaanpää kertovat ohjelmasta ja paikanvaihdoksesta.

TEKSTI Sanni Purhonen

KUVAT Jan Ahlstedt 

Disability Day Art & Action -festivaaliin eli DiDan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta 3. joulukuuta vietettävästä kansainvälisestä vammaisten päivästä, herättää keskustelua sekä esitellä vammaisten ja viittomakielisten henkilöiden taidetta. Tukilinja-säätiön lisäksi kaikille avoimen ilmaistapahtuman järjestäjiin kuuluvat Kynnys ry, Kulttuuria kaikille -palvelu ja Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry.

Mutta kuinka DiDa päätyi tänä vuonna Turkuun Taiteen talolle?

”Festivaali on valtakunnallinen ja kansainvälinen. Tuntui luontevalta tuoda tapahtuma Helsingistä muualle. Pääjuhlan paikka voi vaihtua myös tulevaisuudessa, ja toivotaan, että monilla paikkakunnilla intoudutaan järjestämään omiakin tapahtumia”, tapahtuman tuottajat Taru Perälä ja Satu Kankaanpää kertovat.

Teemana sivistys

Monipuolisesta ohjelmatarjonnasta ei Turussa ole pulaa. Paikalle on saapumassa muiden muassa lauluntekijä ja viime vuonna poetry slamin SM-kisojen finaaliin yltänyt spoken word -taiteilija Vapaa Sana eli Sanna Ruokonen, joka on saanut myös Tukilinjan apurahan. Hän tuo festivaaleille kokonaisuuden, jossa esiintyy yhdessä Heli Raamin kanssa pianosävellysten säestämänä.

Turun paikallista pitkän linjan osaamista ja Kynnyksen taiteellista toimintaa puolestaan edustaa TaiKaTanssi-ryhmä. Seitsenhenkinen kokoonpano esittää liikeimprovisaatiokoreografian. Ilta huipentuu Vimma-kulttuuripalkinnon jakoon.

Tapahtuman tämän vuotinen teema on sivistys. Sen kunniaksi juontajaksi on saatu kirjailija, Kunnia-Vimma-palkittu Hannele Cantell. Hänet on vasta huomioitu myös Kansanvalistusseuran Sivistyspalkinnolla. Sivistyksen tematiikka nousee lisäksi esiin esimerkiksi festivaalin paneelikeskustelussa.

”Meillä on mielenkiintoinen teema, jonka ympärille rakentaa ohjelmaa. Sivistys ei ole vain koulutuksellista. Siinä on kyse jaetusta tiedosta, kulttuurialan moninaisuudesta ja ihmisten sekä maapallon kunnioittamisesta eli planetaarisesta sivistyksestä”, tuottajat kertovat.

Tanssiesitys, jossa keskellä on sähköpyörätuolia käyttävä tanssija.
Turussa Taiteen talolla 5. joulukuuta järjestettävään DiDaan on vapaa pääsy. Illan aikana nähdään muun muassa TaiKaTanssi-ryhmän esitys.

Mahdollisuuksia taitelijoille

Tuottajat kertovat, että hakemuksia festivaalille tuli jälleen monenlaisia. Joukosta erottui runsaasti tanssillista ohjelmaa. Valinnoissa on painotettu ammattimaisia, kovia tekijöitä ja ohjelmiston monimuotoisuutta. Tiukka taloustilanne ja kulttuurialan leikkaukset ovat vaikuttaneet suunnitteluun: ohjelmaan ei voitu valita kaikkea, mitä olisi haluttu.

Kaksikko on kuitenkin tyytyväinen kokonaisuuteen. Hommaa helpotti, että tuottajilla on jo useamman vuoden kokemus yhteistyöstä.

Tapahtuman lähestyessä tuottajat ovat innoissaan juhlasta, uudesta paikasta ja mahdollisuudesta luoda verkostoja.

”Turussa on luvassa koko vuoden kovin, yhteisöllinen juttu. Juhlapäivä ja ohjelmaa, jollaista ei muualla näe! Ennen kaikkea haluamme antaa mahdollisuuksia taiteilijoille. On aina yhtä upeaa nähdä, miten monen tekijän ura on lähtenyt liitoon DiDan jälkeen ja he seuraavat tapahtumaamme edelleen”, Perälä ja Kankaanpää kertovat.

 

Lue lisää tapahtumasta täältä.


Takaisin artikkelilistaukseen